četvrtak, 10. kolovoza 2023.

Prva misa na mjestu Gospina ukazanja – Roško polje (BiH) – na blagdan Gospe Snježne (5.8.2023.)

  

U subotu, 5. kolovoza, 2023. godine na blagdan Gospe Snježne, na brdu Malenici iznad Vojkovića, (na mjestu ukazanja) u Župi Roško Polje, prvi put se služila sveta misa. Sv. misu predvodio je don Josip Mužić, a koji je o progonjenim ukazanjima nakon Drugog svjetskog rata imao i ciklus emisija na Radio Mariji (emisija Sjaj istine, četvrte subote u mjesecu u 17.00 h) 

Hodočasnici su se unatoč jako lošim vremenskim prognozama i alarmima našli zajedno sa mještanima podno brda Malenica gdje su molili krunicu, a potom sudjelovali na svetoj misi.

Dok smo slušali strašne vijesti iz potopljene Slovenije, dok su Solin i Split plivali u vodi, taj dan Roško polje je bilo pošteđeno nevremena te su tako hodočasnici, među kojima je bilo i djece, mogli nesmetano hodočastiti oko sat vremena pješke po brdu, u narodnim nošnjama i sa barjacima te s Gospinim kipom kojeg su nosili Marijini ratnici iz Splita.  (Lijepu snimku s hodočašća napravili su Marijini ratnici, a zajedno sa propovijedi možete je pronaći ovdje: yt VJERNI BOGU )

U propovijedi je don Josip Mužić govorio o blagdanu Gospe Snježne kad se slavi posveta bazilike sv. Marije Velike, no zaboravlja se često da je tom blagdanu prethodilo jedno čudo tj. da je u kolovozu pao snijeg.

Što se tiče ovdašnjeg ukazanja postavlja se pitanje – Je li moguće da je djevojčica Iva Livaja lagala o Gospinim ukazanjima i kroz dvije godine je tvrdila da vidi Gospu, a znajući da je u to vrijeme bilo jako opasno tako nešto govoriti i da time svoje bližnje izlaže opasnosti progona?   Naravno, na Crkvi je da ispita i da donese konačan sud.

U ovaj dan hodočašća je i proslava Dana pobjede u domovinskom ratu, “Oluje” pa su se u koloni hodočasnika vijorile i Hrvatske zastave.Don Jozo je govorio o  o potrebi da budemo svjetlo poganskoj Evropi, da budemo ponosni i da se sjećamo kako pobjede dolaze uz Božju i Gospinu pomoć, uz molitve krunice, ne zbog naše pameti ili sposobnosti. Također je pozvao da ne molimo Boga da nas štedi nego da od nas čini svecima.Nema komentara:

Objavi komentar