utorak, 29. ožujka 2022.

Prvi Hrvatski znanstveni simpozij O UDARU COVID MJERA NA HRVATSKI NAROD I DJECU

 


Iako je bio najavljen da će se održati 26. ožujka 2022. godine u Splitu s početkom u 18 sati, mjesto održavanja simpozija je promijenjeno u zadnji čas, te se isti održao u kino dvorani u Kaštel Sućurcu.

Na simpoziju su govorili prof.dr.sc. don Jozo Mužić, sr.sc. Antun Marović, dr.med.specijalist neurolog, Marija Divić, dr.med.specijalist ginekologije i porodništva, Damir Biloglav, dr. med, prof.dr.sc. Josip JurčevićDeniza Marasović, prof. logopedije, Lidija Gajski, dr. med. specijalist interne medicine, dr.sc. Danijel Grgičin, prof.dr.sc. Zoran Grgantov, prof.dr.sc. Stipe KutlešaSlobodan Varezić, dr.med.biochem., dr.sc. Srećko Sladoljev, dipl.ing.biologije, Andrija Klarić, dipl.oec. – instruktor fitnessa i body buildinga, prim. Josipa Rodić, dr. med.specijalist obiteljske medicine, akupunkturistica, Ljubica Vugrić, prof. – predsjednica sindikata „Prosvjetitelj“ i Ivana Kolić, dipl.iur. – odvjetnica.

Kako je bilo, pogledajte u videu.

(Izvor: provjeri.hr )
Na kraju prvog sata predavanja (1.04 - 1.08.20) :

Don Jozo Mužić, 30 godina svećenik, i profesor na fakultetu, zauzeo sam stav da se ne pojavljujem u javnosti jer mi je dosta znanstveni rad i dušebrižništvo, da se bavim ljudima i njihovim problemima, i onda je došla ova tzv. "pandemija" i jednostavno sve postalo drugačije i osjećao sam se dužan da istupim. Zašto? U ovakvim situacijama se postavlja pitanje: Zašto svećenik ulazi u ovakva područja (i ja sam alergičan kad se svećenik bespotrebno pojavljuje sa političarima i to mi ide na živce. Nisam se nikad u javnosti pojavljivao s njima) Postavlja se pitanje: Zašto? 

Zato jer sam se osjetio ugrožen i kao osoba i kao vjernik.  Kao vjernik, prije svega, kad je došlo zatvaranje crkava, odjedanput je stožer onaj koji diktira liturgiju, koji odlučuje kad će se služiti bogoslužje, kako će se služit, pa su izbacili blagoslovljenu vodu, pa izbacili davanje znaka mira,  pa tražili razmak u crkvama i onda zatvaranje crkava. U 2000 godina crkve nikad nisu bile zatvorene; sad imamo jedan presedan.

Također vidimo da u nekim zemljama, kao Irska, da su crkve bile zatvorene godinu dana i kad su povukli crtu i vidili koliko ljudi nastavlja i dalje dol na misu vidje su da ih je pola manje, znači 50 % se smanjio broj. Prema tome, to mene ugrožava kao vjernika i kao svećenika, u temeljnim pravima i slobodama,

 a s druge strane ugrožava me i kao čovjeka jer Bog mi je dao razum i traži od mene da ga koristim.

Zapovijed kaže: Ljubi Boga svoga svim silama svojim,  svim silama svojim i onda nabraja izričito i  razumom svojim - Prema tome, kad se traži od mene da slušam nešto što je protiv razuma, onda se od mene traži da činim grijeh, i ja to po svojoj savjesti ne mogu učinit.

Ja kao čovjek kao i kao vjernik ja se mogu klanjat samo Bogu, i nikome drugome na ovoj kugli zemaljskoj.

Gledajući iz tog kuta, kad je ugrožena temeljna vjerska sloboda, pravo na bogoslužje, kad je ugrožen naravni razum, kad je ugroženo dostojanstvo čovjeka, onda nemaš izbora nego se moraš pojavit posebno kad vidiš da se ne pojavljuju drugi koji su bili možda pozvaniji da se pojave.

Na žalost, više nam je svima dosadila ova tema korone, meni osobno je, jer bi se bolio bavit i drugim temama, ima toliko ljepših tema,  ali pošto pobornici toga ne odustaju od ovoga i najavljuju i planiraju daljnja događanja i to će trajati još godinu dvije ako ne i duže, onda jednostavno čovjek je prisiljen da ostane u ovoj priči. I zbog toga - iskustvo koje smo imali do sad, mislim da nam treba poslužit  da se bolje organiziramo za ono što nas čeka, posebno na jesen. Hvala. 

Nema komentara:

Objavi komentar